Hidrojen

Hidrojen Nedir?

Periyodik tabloda “H” sembolü ile gösterilen hidrojen +1 değerlikli bir çekirdek ve 1 elektrondan oluşan, doğadaki en hafif ve en çok bulunan elementtir.

 

· Standart sıcaklık ve basınç altında; renksiz, kokusuz, tatsız, son derece yanıcı, metalik olmayan, tamamen zehirsiz ve doğada bileşik olarak bulunan diatomik gazdır.

· Hidrojen diğer yakıtlar ile karşılaştırıldığında birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahiptir.

· 1 kg hidrojen 2,1 kg doğalgaz veya 2,8 kg petrolün sahip olduğu enerjiye sahiptir.

· Hidrojen petrol yakıtlarına göre ortalama 1,33 kat daha verimlidir. Ancak birim enerji başına hacmi yüksektir.

· Isı ve patlama enerjisi gerektiren her alanda kullanımı temiz ve kolay olan hidrojenin yakıt olarak kullanıldığı enerji sistemlerinde, atmosfere atılan ürün sadece su ve/veya su buharı olmaktadır.

· Hidrojen doğada 1H, 2H, ve 3H olarak üç temel izotop halinde bulunur.

· Hidrojen -253 oC’nin altında sıvı (dötaryum) halde, -264 oC’nin altında ise katı (trityum) haldedir.

· Hidrojen doğal bir yakıt olmayıp, birincil enerji kaynaklarından yararlanılarak üretilen bir yakıttır. Hidrojen üretiminde kullanılan enerji kaynakları fosil yakıtlar olabileceği gibi, alternatif olarak nükleer enerji, hidrolik enerji, güneş enerjisi, dalga enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları da olabilir.

· Hidrojen içermesi bakımından en zengin maddeler sırasıyla su (H2O), fosil yakıtlar (kömür, petrol, doğalgaz vb.) ve biyokütledir.

· Diğer yakıt türlerine kıyasla daha verimli yanma özelliğine sahip olan hidrojen karbon ve sülfür içermediği için yanma ürünleri arasında zararlı gaz çıkışı yoktur.

Tüm hakları H2 Türk'e aittir.